loader image

Windows 10 niet meer gratis vanaf 29 juli

Windows 10 binnenkort niet meer gratis

ITHPupgrade-Windows

Windows 10 vanaf 29 juli niet meer gratis

De upgrade naar Windows 10 is vanaf 29 juli niet langer gratis.

Microsoft zal gebruikers van Windows 7 of 8.1 daarna ook niet langer lastigvallen met verzoeken om te upgraden. De Get Windows 10-app wordt vanaf die datum uitgeschakeld, bevestigt Microsoft.

Op 29 juli 2016 loopt de periode af dat gebruikers die Windows 7 en 8.1 draaien gebruik kunnen maken van de mogelijkheid om gratis te updaten naar Windows 10.

Na deze datum kost een upgrade 119 dollar, de europrijs is nog niet bekend.

De gratis upgrade naar Windows 10

Bent u in het bezit van Windows 7 of Windows 8/8.1 dan heeft u tot 29 juli 2016 de tijd om de gratis upgrade naar Windows 10 te downloaden en te installeren (na deze datum zal de upgrade waarschijnlijk tegen de gebruikelijke prijs gekocht moeten worden). De gratis upgrade naar Windows 10 kan op twee manieren in gang worden gezet: met de op deze pagina besproken Microsoft-app Windows 10 downloaden in het systeemvak of, als het met deze app niet lukt, via de Windows 10 Media Creation Tool.

Er zijn twee upgradeversies: Windows 10 Home en Windows 10 Pro.

Welke versie wordt geïnstalleerd is afhankelijk van de Windows 7- of Windows 8.1-versie die al op de computer staat: Windows 7 Starter, Windows 7 Home en Windows 8.1 krijgen een gratis upgrade naar Windows 10 Home en Windows 7 Professional, Windows 7 Ultimate en Windows 8.1 Pro naar Windows 10 Pro. Omdat Windows 10 ook op mobiele apparaten moet kunnen draaien, zijn de hardware-eisen minimaal: voor de 64-bits versie is slechts een processor nodig van 1 GHz, 2 GB RAM-geheugen en 20 GB schrijfruimte. De hardware-eisen voor de 32-bits versie zijn zelfs nog lager!

 

 

Liever niet zelf aan de slag met de installatie?

Maak dan een afspraak voor een beheer op locatie online (klik hier) ofITHPBel Me Terug

bel; 0180 594 000

MAAK EERST EEN BACKUP

Ook al worden er geen compatibiliteitsproblemen verwacht, dat wil nog niet zeggen dat de upgradeprocedure probleemloos zal verlopen. Geheel volgens de wet van Murphy kan het zomaar gebeuren dat er juist bij ú van alles fout gaat!

De risico’s zijn wat groter wanneer ook de reeds geïnstalleerde programma’s (waaronder beveiligingssoftware!) en instellingen worden overgenomen. Maak daarom voorafgaande aan de setup eerst een back-up van de persoonlijke bestanden. Of, nog beter, koop een nieuwe (tevens snellere) schijf en image de huidige schijf in zijn geheel naar de nieuwe schijf.

De oude schijf (met de Windows 7/8-installatie èn de persoonlijke bestanden) kan dan altijd weer worden teruggezet. Als alternatief kan uiteraard ook een image van Windows 7/8.1 worden gemaakt (zie paragraaf 7.8). 

Upgraden via de Microsoft-app ‘Windows 10 downloaden’

De app Windows 10 downloaden (ook wel GWX of Get Windows 10 genoemd) in het systeemvak checkt automatisch of Windows 10 op de computer geïnstalleerd kan worden.

Is alles in orde bevonden dan wordt daar melding van gemaakt en voorgesteld de computer te upgraden naar Windows 10. De upgradebestanden (zo’n 3 GB) worden op de achtergrond gedownload (deze bestanden worden opgeslagen in de verborgen systeemmap C:$Windows.~BT, deze map kan dus behoorlijk omvangrijk worden).

Open de app en start eventueel eerst nog even de Upgrade Advisor (via het pictogram Menu (de drie liggende streepjes links bovenin het venster), optie Controleer uw pc) om te controleren of het apparaat wel voldoet aan de hardwarematige eisen voor Windows 10 en of er compatibiliteitsproblemen met hard- en/of software zijn te verwachten.

Is alles in orde (en zijn de upgradebestanden gedownload) dan kan de upgrade naar Windows 10 met de knop OK, doorgaan worden geïnstalleerd. Moet de upgrade voorlopig nog even worden uitgesteld dan kan dat via optie Bevestiging weergeven, link Reservering annuleren worden aangegeven (de app blijft in het systeemvak staan zodat de upgrade op een later moment altijd weer eenvoudig kan worden opgestart).

win10 aan de slag

Worden er softwarematige problemen gemeld?

Onderzoek dan eerst in hoeverre dat in úw geval ook een probleem zal opleveren. Zijn de incompatibele apps en/of apparaten onmisbaar voor uw werkzaamheden, stel de installatie van Windows 10 dan voorlopig even uit, wellicht dat er op een later tijdstip nog een oplossing wordt aangeboden. In de praktijk blijkt dat beveiligingssoftware voor problemen kan zorgen tijdens en na het doorlopen van de upgradeprocedure, verwijder deze daarom eerst voordat de upgrade in gang wordt gezet!

ONTBREEKT DE APP IN HET SYSTEEMVAK?

Ontbreekt het icoontje voor de app Windows 10 downloaden in het systeemvak?

Terwijl u zeker weet dat de hardware geschikt is dan moet de betreffende Windows-versie wellicht eerst nog worden bijgewerkt (Windows 7 via Windows Update naar servicepack 1, Windows 8 via de Windows Store naar 8.1). Verzeker u er tevens van dat de laatste versie van Internet Explorer (versie 11) is geïnstalleerd.

Controleer ook of de computer niet in een domein is opgenomen (dat is te wijzigen via het configuratiescherm, onderdeel Systeem, taak Geavanceerde systeeminstellingen, tabblad Computernaam, knop Wijzigen, wijzig Lid van in Werkgroep). Zijn al deze zaken op orde maar is de app nog steeds niet beschikbaar, controleer dan (via het configuratiescherm, onderdeel Systeem) of er wellicht sprake is van een zakelijke of niet-legitieme Windows-versie (de upgrade naar Windows 10 is dan namelijk niet gratis). Blijft het icoontje weg dan kan deze wellicht alsnog tevoorschijn worden getoverd met de Get Windows 10 App Troubleshooter.

TIP: Ondervindt u upgradeproblemen zoals het ontbreken van het app-icoontje in het systeemvak of een foutmelding tijdens het upgraden? Voer de upgrade dan uit met een Windows 10 DVD/USB-stick gemaakt met de Windows 10 Media Creation Tool.

Liever niet zelf aan de slag met de installatie?

Maak dan een afspraak voor een beheer op locatie online (klik hier) ofITHPBel Me Terug

bel; 0180 594 000

Op 29 juli 2016 loopt de periode af dat gebruikers die Windows 7 en 8.1 draaien gebruik kunnen maken van de mogelijkheid om gratis te updaten naar Windows 10. Na deze datum kost een upgrade 119 dollar, de europrijs is nog niet bekend.
Help-Desk
×
×

Winkelmand